Eustatiu Stoenescu 1B, Craiova 0351447914 dentistpopescu@gmail.com

News Details

Inhalosedare

Inhalosedarea – solutia unei interventii stomatologice fara dureri

Despre inhalosedare 

Frica de stomatolog este un factor major în evitarea vizitelor la dentist, conducând la acumularea şi agravarea problemelor dentare. Însă acum acest lucru nu mai reprezintă o problemă deoarece există procedura numită „inhalosedare”, procedură care se realizează pe baza utilizării protoxidului de azot.

Sedarea prin inhalare sau inhalosedarea determină scăderea anxietăţii şi induce o stare de euforie pacientului, făcând mai ușoară anestezia la nivelul pielii şi mucoasei orale. Pacientul devine, astfel, relaxat şi tratamentele pot fi realizate fără a-i provoca amintiri duroase și neplăcute.

Mai precis, inhalosedarea este metoda prin care se obține starea de sedare conștientă, pacientul fiind treaz, respirând normal și răspunzând la stimuli și la comenzi verbale.

Aparatul de inhalo-sedare – Tehnologie

Tehnica de inhalosedare presupune inhalarea unui amestec de gaze pe mască, în concentrație controlabilă. În acest fel, protoxidul de azot este absorbit în plămâni, iar apoi ajunge în sistemul circulator. Rezultatul final este relaxarea pacientului pe tot parcursul tratamentului stomatologic. Starea de inhalosedare se instalează rapid, în aproximativ 3-5 minute.

Ce este protoxidul de azot?

  • Protoxidul de azot este un gaz care combinat cu oxigenul combate frica de stomatolog.
  • Odata inhalat, induce un efect de calmare care se menține pe tot parcursul intervenției stomatologice. Acesta gaz se utilizează deoarece stabilirea confortului pacientului este un factor important în acceptarea tratamentului și procedurilor la care urmează supus pacientul.
  • Protoxidul de azot este sigur și eficient pentru utilizarea de către personalul stomatologic .
  • Din ce în ce mai mulți pacienți care au auzit de la persoanele apropiate de inhalosedare, se documentează și cer acest tip de sedare asociată tratamentului la stomatolog.

Este sigur protoxidul de azot?

Este o întrebare care macină foarte mulți pacienți. Iar răspunsul este că da, protoxidul de azot este este cea mai sigură metodă de sedare folosită în tratamentul stomatologic. Este un gaz blând, ne-toxic, care se elimină singur din organism după ce procedura a fost încheiată.

Cui se recomandă folosirea proxidului de azot:

– pacienților cu teamă, anxietate sau fobii dentare

– pacienților cu tratamente de implantologie, chirurgie, endodonție, parodontologie, protetica, odontologie

– copiiilor, preferabil mai mari de 3 ani (cooperanți), care acceptă aplicarea măștii. În cazul lor, se crește treptat concentraţia, începând cu 5% N2O.

– tot copiilor, în cazul unor proceduri de lungă durată

– persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare, însă numai cu acordul medicului curant ( protoxidul scade necesarul de O2 la nivelul miocardului)

– pacienților cu astm bronșic pentru că inhalosedarea previne stresul care poate declanșa o criză astmatică

– persoanelor cu reflex de vomă exagerat

– pacienților la care anestezia locală nu poate fi folosită sau la care nu se instalează complet

– persoanelor cu epilepsie, pentru că N2O are proprietăți anticonvulsivante

– celor care suferă de boala Parkinson, administrarea realizându-se împreună cu doze mici de diazepam sau midazolam

– persoanelor cu afecțiuni hepatice, pentru că N2O nu se metabolizează în organism

– pacienților cu nevoi speciale care suferă de handicap

Care sunt avantajele folosirii protoxidului de azot?

  • Inhalosedarea este foarte sigură. Are foarte puține efecte secundare și gazul folosit nu are efecte secundare asupra plămânilor, rinichilor, ficatului sau creierului.
  • Nu presupune injecție ca in cazul sedării intravenoase. Mai ales că este binecunoscut faptul că injecțiile îi sperie foarte tare pe copii.
  • Nivelul sedării poate fi controlat. Doctorul are control complet asupra administrării, astfel evitându-se supradozajul.
  • Timpul de recuperare este scurt. Gazul este eliminat din corp la 3-5 minute de la încetarea administrării. Nu are efecte pe termen lung, care să afecteze capacitatea de a conduce. Pacientul va avea o senzație de prospețime și va putea să își continuie activitățile zilnice.
  • Pentru anumite proceduri, mai ales pentru cele care implică gingia şi nu dintele propriu-zis, ca de exemplu detartrajul, se poate folosi inhalosedarea în locul anesteziei locale.

Contraindicații ale protoxidului de azot

  • Sarcină – primul trimestru
  • Boli pulmonare cronice obstructive (cu excepția astmului bronșic), pneumotorax
  • Congestie nazală persistentă sau obstrucţie
  • Boli cardiace majore (cord pulmonar)
  • Tulburări emoţionale severe
  • Lipsă de discernânt
  • În cazul tratamentului cu sulfat de bleomicină (pentru cancer) și până la un an după tratament cu IMAO ( indicat în cazul tulburărilor psihice)
  • Deficit de vitamina B12 sau anemie megaloblastică
  • Retinopatie diabetică sau orice proceduri oculare, preparate injectabile sau intervenții chirurgicale în ultimele trei luni
  • AVC în antecedente (nu tolerează concentrații scăzute de oxigen)

Este protoxidul de azot potrivit pentru tine?

Te rugăm să ne ceri mai multe detalii despre posibilitatea sedării cu protoxid de azot. S-ar putea să fie soluția așteptată de tine sau copilul tău.

Și ține minte: trecerea în revistă a istoricului medical al pacientului şi o consultaţe medicală cu medicul curant sunt o prioritate esențială înainte de a decide folosirea inhalosedarii cu protoxid de azot!

nitrous-oxide-sedation