Stomatologie Conservativă

Tratamentul cariilor urmăreşte:

 • îndepărtarea în totalitate a ţesuturilor dentare afectate,
 • protecţia ţesuturilor sănătoase, prin utilizarea unor materiale care izolează dintele de variaţiile de temperatură,
 • reconstrucţia dintelui (plomba), cu ajutorul unor materiale care asigură în egală măsură rezistenţă, funcţionalitate şi estetică.

Întregul tratament se realizează sub anestezie locală, care înlătură orice disconfort. În cazul pacienţilor necooperanţi, a copiilor, se poate folosi şi inhalosedare suplimentar.
Pentru tratamentul cariilor dentale se folosesc plombe din 3 materiale: amalgam, ionomeri şi răşini compozite:

 • Amalgammul de argint – este materialul cel mai contestat, deşi are cea mai mare rezistenţă în timp. Pentru a putea fi aplicat corect este nevoie de o tehnică mai laborioasă, în comparaţie cu celelalte două, şi are şi o estetică care lasă de dorit.
 • Ionomerii sunt un material de mijloc. Este un material cu o estetică satisfăcătoare (deşi nu are o gamă foarte mare de culori), are capacitatea de a putea fi condensat pentr a putea obţine un punct de contact excelent în reconstrucţia cavităţilor de clasă a doua, însă are o priză fizică şi nu una chimică. Un alt dezavantaj îl constituie şi suprafaţa puţin rugoasă în comparaţie cu cea a compozitului. Deoarece se pot folosi în condiţii de umiditate crescută ionomerii sunt preferaţi pentru obturaţiile la copii, pe dinţi de lapte sau chiar definitivi.
 • Compozitul este cel mai utilizat material pentru tratarea cariilor dentare. Priza materialului este prin fotopolimerizare cu ajutorul lămpii de fotopolimerizare -care trebuie să aibă o putere cât mai mare pentru a polimeriza în profunzime şi în timp cât mai scurt materialul compozit şi totodată trebuie să aibă dimensiuni cât mai mici pentru confortul pacientului şi ergonomia medicului. Acesta are o priză chimică de dinte, este foarte estetic, găsindu-se în diferite culori. Prin finisare se obţine o suprafaţă foarte lucioasă şi se poate aplica astfel încât să salvăm cât mai mult material dentar natural, nefiind nevoie de cavităţi laborioase pentru aplicarea lui.
 • Este importantă folosirea unei lămpi de fotopolimerizare de ultimă generaţie în obturarea dinţilor cu compozit
 • Utilizarea tehnologiei LED asigură o polimerizare mai eficientă a materialelor de restaurare care folosesc fotoiniţiatori tradiţionali.

Caria este o distrucţie a ţesuturilor dure dentare. Se manifestă prin pierdere de substanţă dentară, modificare de culoare în brun, negru, pată albă cretoasă, în funcţie de gradul de afectare al dintelui. În cazuri rare evoluţia cariei se poate opri, rămânând într-un stadiu incipient – marmoraţie.

În prima fază caria nu doare. De obicei, durerile apar târziu, după ce caria devine profundă, ajungând să afecteze nervul. Durerea este de scurtă durată, declanşată de dulce sau rece.

Tratamentul este necesar încă din primele stadii ale cariei, atunci când pierderea de substanţă dentară este minimă. Tratamentul constă în îndepărtarea în totalitate a ţesutului alterat, îndepărtarea ţesutului care şi-a pierdut rezistenţa mecanică şi înlocuirea lui cu un material de obturaţie coronară (plombă), care să refacă funcţia dintelui, forma lui şi de cele mai multe ori culoarea dintelui. Tratamentul se realizează sub mărire cu ajutorul microscopului dentar sau a lupelor, astfel se obţin cele mai bune rezultate atât estetice cât şi funcţionale.

Materialele care se folosesc sunt:

 • materiale compozite fotopolimerizabile – rezolvă cel mai bine cerinţele estetice
 • cimenturi de sticlă – eliberează fluor şi protejează dintele de carie
 • incrustaţii ceramice – sunt obturaţii fizionomice realizate în laboratorul de tehnică dentară
 • incrustaţii metalice din aur – de asemeni realizate în laboratorul de tehnică dentară

Pentru că acest tratament să nu fie dureros, în cele mai multe cazuri este necesară anestezie locală pentru a se îndepărta în totalitate durerea.

Cazuri clinice

Cazul1- obturatie compozit pe incisiv central cariat

10420160_757930854282465_3859832209654442529_n

 

Cazul2 -obturatii compozit dinti frontali

obturatie comozit

 

Cazul3-fatetare directa compozit

fatere directa compozit

 

Cazul4-icisiv fracturat, inlocuire obturatie compozit

obturatie incisiv fracturat