Servicii profesioniste, conforme cu normele UE

Ne străduim constant să vă răsplătim încrederea, timpul şi banii cu servicii de cea mai înaltă calitate.

Pentru a realiza tratamente la cel mai înalt standard de calitate, pe lângã cunoştinţe medicale, pricepere şi meticulozitate, sunt necesare materiale şi aparaturã performantã.  Aparatura cabinetului nostru este aliniatã la standardul de dotare al cabinetelor specializate în endodonţie de vârf din întreaga lume.

Ce este Microscopul Operator Dentar

Toate tratamentele se efectueazã cu ajutorul microscopului operator endodontic OPMI Pico al firmei Zeiss (Germania). Mãrirea (între 3,5 şi 20 de ori) şi lumina puternicã permit vizualizarea unor detalii imperceptibile cu ochiul liber. Utilizarea acestui instrument performant face posibil un diagnostic precis şi un tratament înalt calitativ. De asemenea, cu ajutorul sãu se fac poze care uşureazã înţelegerea de cãtre pacient a situaţiei clinice. Medicul dentist generalist primeşte la finalizarea cazului endodontic un raport cu imagini clinice de pe parcursul tratamentului.   Microscopul a devenit uluitor de rapid o tehnologie indispensabilă în realizarea tratamentelor stomatologice. Canalele radiculare care până nu demult se puteau prepara doar “dupa simţul tactil” pot fi acum văzute la microscop. Fiecare etapă a unui tratament radicular poate fi substanţial îmbunătăţită cu ajutorul microscopului. Din punct de vedere al confortului pacientului în timpul tratamentului nu există modificări majore atunci când se lucrează cu microscop. Pacientului i se va monta un sistem de digă (folie de latex care izolează dintele la care se lucrează). Microscopul este prins pe perete printr-un braţ extensibil care ajută binocularul să fie fixat deasupra pacientului astfel încât se asigură o vizibilitate optimă a dintelui care va fi tratat. Beneficiile rezultă din posibilitatea magnificării şi iluminarii mult crescute atunci când se lucrează cu microscop.

Intervenția sub microscop vă asigură reușita intervenției endodontice, prin:

  • Diagnostic cert chiar și în cazurile în care afecțiunile sunt de mare finețe (microfracturi și fracturi longitudinale ale dintelui), imposibil de identificat doar pe baza radiografiei. Doar cunoscând corect cauza, puteți beneficia de tratamentul corect cu rezultate pe termen lung.
  • Tratarea corectă și completă a canalelor. Folosind mijloacele „clasice” pot fi omise canale radiculare suplimentare sau cu forme neobișnuite, care rămân necurățate și devin astfel un focar de infecție viitoare. Doar sub microscop –  care amplifică vederea de până la 25 de ori și permite iluminarea coaxială a câmpului de lucru – canalul dentar este vizibil integral, chiar și în situația în care are dimensiunea unui fir de păr, iar specialistul endodont se poate convinge fără dubiu că acesta este curat.
  • Proceduri inaccesibile fără microscop. Procedurile moderne de endodonție folosesc tehnici de tratament și materiale speciale, utilizabile doar sub microscop. În plus, anumite proceduri nu pot fi realizate fără microscopul dentar.
  • Refacere rapidă. În cadrul unei operații realizate cu ajutorul microscopului, țesuturile moi sunt mai puțin traumatizate, metodele de suturare mai eficiente iar refacerea este mai rapidă.
  • Economie de timp și bani. Reintervențiile, cauzate în principal de calitatea scăzută a manoperei, presupun adeseori costuri mai mari decât tratamentul inițial. Terapia endodontică cu ajutorul microscopului garantează acuratețe și eficiență maximă, astfel încât durata tratamentului este mai mică și rezultatul este sigur pe termen lung.

Ce este endodontia? Este specialitatea care se ocupă de diagnosticarea bolilor pulpei dentare, impropriu denumită nerv, a bolilor osului din jurul rădăcinii şi tratamentul acestora. De cele mai multe ori, prin tratamentul afecţiunilor nervului se înţelege chiar îndepărtarea acestuia şi obturarea spaţiului endodontic. Când nervul dintelui se infectează ori se umflă, tratamentul endodontic (tratament de canal) este singura cale prin care dintele poate fi salvat. Nervul dintelui (pulpa dentară) se poate îmbolnăvi ca rezultat a unei carii mari şi adânci, a fracturii dintelui, urmare a unui traumatism ori a evoluţiei bolii parodontale. Singura alternativă a tratamentului endodontic este extracţia dintelui. Această afecţiune poate deveni mai intensă şi ţesutul pulpar moare. Dintele nu va mai răspunde de acum înainte la schimbările de temperatură şi la dulce. Ţesutul pulpar mort şi bacteriile din interiorul său pot afecta osul şi cauza infecţii în afara dintelui, la vârful rădăcinii. Cele mai comune simptome asociate cu infecţia rădăcinii sunt durerea la masticaţie şi sensibilitatea la atingere. Radiografia ne va ajuta în diagnosticarea problemei, dar numai când infecţia este aşa avansată încât să cauzeze pierderea osului în jurul vârfului rădăcinilor. Terapia de canal radicular este tratamentul din interiorul dintelui care îndepărtează cauza infecţiei sau inflamaţiei provocatoare de durere. Scopul tratamentului de canal este acela de a împiedica întinderea infecţiei din interiorul dintelui şi de asemeni de a închide etanş spaţiul din interiorul dintelui astfel încât infecţia să nu reapară.

Care este natura tratamentului ?

Evoluţia tehnicilor endodontice şi apariţia noilor materiale au construit o endodonţie modernă fără dureri şi proceduri complicate. Tratamentele endodontice pot fi comparate cu o banală vizită la stomatolog. Majoritatea procedurilor endodontice se fac într-o singură şedinţă. Cele mai noi tehnici de anestezie locală se utilizează în asociere cu relaxante, pentru reducerea stressului şi anxietăţii. Până la completarea tratamentului dumneavoastră, vom comunica imediat cu medicul dentist curant astfel încât tratamentul următor de restaurare sau protezare a dintelui va fi realizat de acesta cât mai devreme. Este important să contactaţi medicul dumneavoastră dentist curant pentru continuarea tratamentului după finalizarea tratamentului endodontic.

Procedura endodontică doare ?

Pe toată durata tratamentului pacientul este complet anesteziat. Colectivul de medici este bine experimentat în multe tehnici de anestezie şi astfel se va asigura că nu simţiţi niciun disconfort în timpul procedurii. Există posibilitatea uneori, a unui disconfort post – tratament, dar în cea mai mare parte, este ţinut sub control cu medicaţia recomandată.

Pot antibioticele să vindece infecţia de pe canalul radicular?

Din păcate, nu. Antibioticele sunt indicate când apare umflătura, febra sau alte semne generale ale infecţiilor. Antibioticele pot deveni folositoare la diminuarea unor simptome ca durerea la muşcare înaintea începerii procedurii endodontice. Totuşi, antibioticele nu pot vindeca infecţia de canal pentru că sursa infecţiei este în interiorul dintelui unde nu există circulaţie sanguină. Prin urmare nu există un mecanism care să aducă antibioticul în interiorul canalului radicular. Vindecarea presupune curăţirea completă, conformarea şi închiderea spaţiului canalului radicular.

Consideraţii tehnice

Pacienţilor li se poate recomanda tratamentul endodontic deoarece medicul dentist consideră mai potrivit ca tratamentul să fie efectuat de către un specialist endodont. Acceptarea unei programări înseamnă că dumneavostră sunteţi pregătit/ă spre începerea procedurii necesare. Totuşi, dacă aveţi nelămuriri în legătură cu natura procedurii sau există unele probleme speciale (istoric medical) ce trebuiesc discutate, sau există o simplă dorinţă de a cunoaşte medicul şi echipa lui, atunci o programare scurtă pentru evaluare şi consult poate deveni prioritară tratamentului. Vi se va răspunde tuturor întrebărilor înaintea acceptării tratamentului (consimţământul informat) pentru salvarea dintelui/dinţilor dumneavoastră.

Am nevoie de un tratament de canal?

Care sunt semnele ce pot duce la necesitatea unui tratament endodontic? Semnele şi simptomele pot fi: durerea, sensibilitatea prelungită la dulce, rece, cald, sensibilitate la atingere şi disconfort ce poate apărea în timpul masticaţiei. De asemenea schimbarea culorii unui dinte poate reprezenta o afecţiune endodontică. Tumefacţia (umflătura) ce poate fi asociată cu fistule prin care se elimină puroi.

De ce aş putea avea nevoie de un tratament endodontic?

Atunci când o carie (infecţia dintelui) netratată corespunzator evoluează până ce atinge nervul, acesta la început se infectează, apoi se umflă ca măsură de apărare, pentru ca în final să fie urmată de gangrena pulpară (moartea pulpei). Aceasta este distrusă, mâncată de bacterii, astfel devenind un mediu perfect de cultură pentru cele peste 100 de specii de bacterii ce trăiesc în mod normal în gura omului. Microbii din interiorul dintelui, împreună cu toxinele pe care le eliberează trec din acest moment dincolo de dinte, în ceea ce se numeşte parodontiu – suport al dintelui – adică os.

Cum poate tratamentul endodontic să salveze un dinte?

Medicul endodont îndepărtează pulpa inflamată/infectată, curăţă canalele în care aceasta este adăpostită, apoi obturează şi sigilează spaţiul rămas în urma preparării canalelor şi a dintelui. După această etapă este recomandat ca pacientul să se întoarcă spre medicul curant unde se va definitiva restaurarea dintelui cu o coroană sau altă restauraţie. După refacere, dintele va funcţiona ca şi un dinte sănătos.

O să simt durere în timpul tratamentului? Dar după?

Toate tratamentele endodontice sunt realizate pentru a reduce sau elimina durerea cauzată de inflamaţia sau infecţia pulpei. Cu tehnicile moderne de anestezie, majoritatea pacienţilor ne-au relatat că s-au simţit confortabil în timpul tratamentului. Primele zile după tratament, există posibilitatea ca dintele să prezinte sensibilitate mai ales dacă înainte pacientul s-a prezentat cu durere. Acest disconfort poate fi îndepărtat folosind medicaţia recomandată de către medicul endodont. De acea trebuie să urmaţi instrucţiunile medicului cu stricteţe. De asemenea dumneavoastră puteţi simţi dintele uşor diferit o perioadă de timp după tratamentul endodontic.

Tratamentul endodontic

Tratamentele endodontice pot fi realizate într-o singură şedinţă de cele mai multe ori, deşi uneori, în cazuri speciale, este posibil să fie nevoie de mai multe şedinţe. Etapele tratamentului pot fi:

  • Medicul realizează consultaţia, studiază radiografiile, administrează anestezicul. După instalarea anesteziei, endodontul izolează dintele cu ajutorul unui câmp de latex numit digă. Acest dispozitiv ne ajută să menţinem dintele necontaminat cu salivă.
  • Medicul realizează o deschidere în dinte prin care, folosind instrumente foarte mici, curăţă şi prepară canalele pentru a putea fi obturate.
  • După ce canalele sunt curăţate, medicul obturează spaţiul creat cu un material biocompatibil, de cele mai multe ori acesta este gutapercă. Gutaperca este folosită împreuna cu un ciment special ce realizează sigilarea canalelor. În cele mai multe cazuri dintele este reconstituit cu o obturaţie sau un pivot de fibră de sticlă.
  • După terminarea tratamentului, dintele trebuie să fie reconstituit cu ajutorul unei coroane sau altă microproteză pentru a-i reface forma şi funcţia.

Cât costă?

Costurile variază în funcţie de complexitatea patologiei. Molarii sunt de obicei mult mai dificil de tratat. De obicei tratamentele endodontice sunt mai puţin costisitoare comparativ cu alternativa pierderii dintelui. Un dinte extras trebuie înlocuit cu o punte sau un implant pentru a reface funcţia masticatorie şi pentru a preveni migrarea dinţilor vecini. Aceste proceduri costă mult mai mult decât un tratament endodontic şi refacerea protetică a dintelui. Cu ajutorul tratamentelor endodontice păstrăm dinţii naturali şi economisim bani.

Dinţii trataţi endodontic necesită tratamente speciale după terminarea tratamentului?

Pacientul nu trebuie să mestece sau să muşte cu dinţii trataţi endodontic până ce ei nu sunt deplin reconstituiţi. Un dinte nereconstituit este susceptibil la fractură, de aceea dinţii trebuie reconstituiţi cu ajutorul unei coroane cât mai repede. În afară de asta, pacientul trebuie să menţină o igienă bună, inclusiv periaj, aţă dentară şi controale regulate. Cei mai mulţi dinţi trataţi endodontic rezistă la fel de mult ca şi dinţii naturali. În puţine cazuri, un dinte ce a primit un tratament de canal nu se vindecă şi durerea persistă. Periodic dintele poate să devină sensibil, să apară durere chiar şi la mai mult timp după tratament. Când se întâmplă asta, refacerea tratamentului endodontic poate să salveze dintele. De ce poate un dinte să necesite tratament endodontic? O nouă traumă, carii profunde, pierderea obturaţiei, toate pot determina apariţia unei noi infecţii în interiorul dintelui. În unele cazuri medicul poate descoperi canale foarte înguste, curbe care nu au putut fi tratate în prima etapă.

Toţi dinţii pot fi trataţi endodontic?

Majoritatea dinţilor pot fi trataţi endodontic. Ocazional, anumiţi dinţi nu pot fi recuperaţi deoarece canalele nu sunt accesibile, rădăcinile pot fi fracturate, dinţii nu beneficiază de suficient suport osos sau dinţii nu pot fi reconstituiţi coronar. Pe de altă parte, folosind ultimele tehnici endodontice, magnificaţia oferită de microscop, dinţi care în urmă cu puţin timp erau extraşi, acum pot fi salvaţi. Atunci când tratamentul endodontic nu este eficient, acesta poate fi asociat cu tratament chirurgical. În cabinetul nostru tratamentele endodontice sunt realizate sub control microscopic, respectând standardele impuse de cele mai înalte societăţi de specialitate, ESE si AES. În felul acesta obţinem o rată de succes comparabilă cu standerdele academice.