Noi avem grija de sanatatea gingiilor si parodontiului tau, cu cea mai noua tehnologie in domeni- AIRFLOW® Prophylaxis Master by EMS , prin tratamentul (GBT)Guided Biofilm Therapy.
Este o boală care afectează dinţii, gingia şi osul înconjurător. Cauza acesteia este reprezentată de anumite bacterii localizate la limita dintre dinte şi gingie. În mod normal, acestea nu creează nicio problemă. Însă, în anumite condiţii (igiena orală defectuoasă, fumat, diabet zaharat, stress accentuat, imunitate scăzută, predispoziţie genetică etc.) rezistenţa organismului este depăşită, bacteriile se înmulţesc şi încep să se infiltreze în jurul dintelui, între gingie şi rădăcina dentară. Aici provoacă distrugerea osului care susţine dinţii, astfel că încet-încet aceştia încep să se mişte.
În consecinţă, elementul declanşator al bolii este reprezentat de bacteriile din gură. Tot aceste bacterii pot duce la formarea de carii, atunci când smalţul dentar este afectat prin consumul de dulciuri sau băuturi acide. Deci, în funcţie de susceptibilitatea organismului, unele persoane fac preponderent carii, iar altele sunt afectate de parodontoză.
Un element fundamental legat de boala parodontală este tartrul („piatra”) care se depune la baza dinţilor. Acesta conţine, printre altele, acele bacterii anterior pomenite şi care duc la distrugerea gingiei şi a osului. În fazele avansate ale bolii, tartrul se depune şi pe suprafaţa rădăcinii dinţilor, sub gingie, făcându-l imposibil de îndepărtat prin mijloace obişnuite.
Factorii implicaţi
Pe lângă o serie de probleme medicale care scad rezistenţa organismului la atacul bacteriilor din gură, există şi factori locali care pot întreţine parodontoza.
Aceştia cresc depozitele de placă bacteriană şi îngreunează igienizarea dinţilor. Dintre aceştia enumerăm:
Fumatul – persoanele care fumează au un risc de 5 ori mai mare de a face parodontoză
Carii situate între dinţi sau la baza dinţilor
Lucrări dentare incorecte – intră mâncarea pe lângă ele şi sunt dificil de curăţat
Înghesuirea dinţilor, atunci când nu există suficient spaţiu pentru o aliniere optimă.
Anatomia zonei
Pentru a înţelege orice boală în general, trebuie să cunoaştem anumite aspecte despre organul afectat. În cazul nostru, precizăm că:
Dintele este format din 2 părţi: o parte vizibilă la exterior (dintele propriu-zis) şi o parte ascunsă sub gingie, numită rădăcină. Dacă gingia se retrage, o anumită porţiune din rădăcină devene vizibilă.
Rădăcin este situată în osul maxilar, de care este legat prin mici fibre, ce formează ligamentul parodontal. Acesta permite mici deplasări naturale ale dinţilor în timpul masticaţiei. Rădăcina este mai lungă decât dintele propriu-zis, pentru a da rezistenţă.
La exterior şi rădăcina şi osul maxilar sunt acoperite de gingie.
Parodontoza (prin bacteriile acumulate) atacă gingia, ligamentul parodontal şi osul maxilar. Nivelul gingiei coboară, se descoperă rădăcina dintelui şi treptat-treptat osul maxilar este „mâncat”.
Semnele bolii
Nu apar aceleaşi semne în toate cazurile, dar cele mai frecvente sunt:
Existenţa depozitelor de tartru la baza dinţilor
Sângerarea gingiei după periaj
Tumefierea (umflarea) gingiilor
Apariţia unor secreţii purulente la apăsarea pe gingie
Retragerea gingiilor şi descoperirea rădăcinii
Mişcarea dinţilor şi chiar căderea lor.
Evoluţia bolii
În lipsa tratamentului:
Distrugerea osului va fi tot mai accentuată
Gingiile se vor retrage mai mult şi dinţii vor părea mai lungi
Va apare mişcarea dinţilor, care va deveni deranjantă şi chiar dureroasă
Pierderea treptată a dinţilor.
În prezenţa tratamentului:
Depinde de faza în care se începe tratamentul. Dacă pacientul vine tardiv, atunci când toţi dinţii se mişcă, posibilităţile de rezolvare vor fi limitate. În mod normal, prin tratamentele obişnuite, putem opri evoluţia bolii, în prezenţa unei igiene riguroase a dinţilor. Totuşi, sunt situaţii când rezultatele sunt insatisfăcătoare, dar acest lucru se întâmplă mai rar.
Afectarea sănătăţii corpului
După cum s-a explicat deja, această boală are la origine existenţa unei infecţii la nivelul gingiilor, datorată diverselor bacterii. Această infecţie determină uneori o sângerare constantă a gingiilor, fapt echivalent cu prezenţa permanentă a unei răni deschise la nivelul corpului. Bacteriile pot fi înghiţite sau pot să ajungă în plămâni. Astfel apar boli cardiovasculare, infarct miocardic, diabet zaharat, infecţii respiratorii.
În plus, la ora actuală se cunoaşte că:
o persoană cu parodontoză are un risc de 3 ori mai mare de a face accident vascular cerebral (AVC)
o femeie cu parodontoză are un risc de 6 ori mai mare de a naşte prematur
la o persoană cu diabet, tratamentul parodontozei are efecte pozitive asupra controlului glicemiei.
Toate acestea pentru că, în fapt, avem de-a face cu o infecţie cronică la nivelul corpului uman. În anumite limite ea este tolerată de organism, dar uneori poate da complicaţii grave.
Cum se poate trata ?
Metodele de tratament moderne şi noile biomateriale apărute reuşesc cu succes tratarea parodontozei. Pe de altă parte, nu putem spune că s-a găsit un tratament 100% garantat al acestei boli. În privinţa variantelor de tratament posibile şi a eficienţei acestora, facem câteva consideraţii:
Boala odată aparută, prin metodele actuale putem să-i oprim evoluţia. Într-o anumită măsură, putem chiar reface structura pierdută, dar rezultatele nu sunt garantate.
O persoană cu parodontoză trebuie să meargă pentru control la stomatolog cu regularitate pe toată durata vieţii. Astfel, orice semn al reapariţiei bolii poate fi tratat într-o fază incipientă.
Nu există antibiotice sau alte medicamente, vaccinuri, unguente, paste de dinţi care să fie cu adevărat eficiente în lupta cu parodontoza. În cel mai bun caz, acestea reduc o anumită perioadă sângerarea gingiilor, jenă dureroasă etc. Ele nu se adresează însă problemei de fond a bolii.
In 2020 tehnologia si inovatia sunt din nou prezente in clinica DentistPopescu
Pentru ca ne place sa fim PRIMII care implementam Guided Biofilm Therapy (GBT) in Craiova
Ce este GBT?
GBT este noua abordare in profilaxia dentara.
GBT presupune tehnologie noua utilizand AIRFLOW® Prophylaxis Master by EMS Switzerland.
Guided Biofilm Therapy (GBT) – Tratamentul ghidat al placii bacteriene
– o solutie unica pentru preventia cariilor si ingrijire periodontala la adulti, copii, pacienti cu aparate ortodontice, pacienti cu implanturi dentare.
GBT se adreseaza biofilmului dentar care este factorul principal care cauzeaza carii, infectii periodontale si peri-implantita.
GBT se bazeaza pe tehnologii patentate de catre EMS Elvetia. A fost dezvoltat in colaborare cu parodontologi experimentati, specialisti in tratarea cariilor dentare si igienisti dentari.
Noul tratament este unui sistematic, predictibil, cu riscuri minime si prietenos pentru utilizator, adaptabil oricarei cateogorii de varsta si fiecarui pacient in parte.
Guided Biofilm Therapy ce presupune?
Guided Biofilm Therapy constă în protocoale de tratament bazate pe diagnosticul individual al pacientului și evaluarea riscurilor, pentru a obține rezultate optime. Tratamentul este aplicat în cel mai puțin invaziv mod, cu cel mai mare nivel de confort, siguranță și eficiență.
Guided Biofilm Therapy include Instrucțiuni pentru Igienă Orală utilizând periuțele de dinți Philips Sonicare și Airfloss, plus educarea și motivarea pacientului pentru a menține dinții naturali și implanturile pentru o perioadă de timp cât mai lungă posibil. Alăturați-vă Swiss Dental Academy și descoperiți mai multe despre «GBT».
DE CE GBT
„SCHIMBĂ REGULILE JOCULUI”?
Biofilmul dentar este factorul etiologic principal pentru carii, infecții periodontale și peri-implant. Periodontita poate crește riscul bolilor sistemice precum boli cardiovasculare și respiratorii, artrită sau diabet.
Guided Biofilm Therapy (GBT) este cel mai performant concept de igienizare si profilaxie dentara existent in acest moment in lume, dezvoltata de compania elvetiana EMS si care are ca scop pastrarea sanatatii orale a pacientului si oferirea unei stari de bine acestuia.
Durata acestui tratament este de aproximativ 50 de minute, iar pentru un maxim de eficienta specialistii companiei EMS Switzerland recomanda aplicarea protocolului GBT prin parcurgerea a 8 pasi:
DIAGNOSTICARE, prin evaluare clinica a fiecarui caz
EVIDENTIERE, prin prin aplicarea unei soluții colorante, pentru ca placa bacteriana sa fie usor de identificat supra și subgingival.
MOTIVARE, etapa in care medicul stomatolog creste gradul de constientizare al pacientului referitor la igiena dentara si ii ofera sfaturi personalizate referitor la imbunatatirile care pot fi aduse procesului de curatare dentara realizat acasa.
AIRFLOW®, care presupune aplicarea unei pulberi pe bază de bicarbonat de sodiu, Erythritol PLUS, ce îndepărtează placa bacteriană, petele și tartrul incipient supra și subgingival. Medicul stomatolog va indeparta si placa bacteriana prezenta pe gingii, limba si palat.
PERIOFLOW® este etapa in care se îndepărtează placa bacterienă din pungile parodontale, la dintii naturali in pungile adanci, la furcatiile radiculare si la implanturi.
PIEZON®, este etapa in care se indeparteaza orice urma de tartru ramasa sau pentru curatarea in jurul implanturilor si a restaurarilor protetice.
CONTROL, etapa in care medicul face o verificare finala, pentru a vedea daca au mai ramas urme de placa bacteriana si se asigura ca tartrul a fost indepartat complet. Acum este momentul in care, pe un teren perfect curatat, se poate face o diagnosticare a prezentei cariilor si se pot face aplicari cu fluor, daca medicul stomatog considera oportun.
RECALL – „un pacient sanatos este un pacient fericit”. In functie de rezultatul evaluarii riscurilor dentare, medicul stomatolog stabileste frecventa realizarii procedurilor de mentenanta prin igienizare profesionala si programeaza impreuna cu pacientul urmatoarele vizite de control la medicul stomatolog.
Igiena orală regulată, alături de măsurile profesionale țin sub control biofilmul – pentru o sănătate orală și sistemică mai bună. Axelsson și Lindhe au înființat stomatologia preventivă în anii 1970 cu studii și protocoale clinice bazate pe profilaxie în „orele de revenire”.
GBT respectă recomandările Federației Europene de Periodontologie (EFP) cu privire la Îndepărtarea Mecanică Profesională a Tartrului (PMPR) și Instrucțiunile de Igienă Orală (OHI) pentru Îngrijirea la Domiciliu a Federației Europene de Periodontologie (EFP).
„Sănătate periodontală — pentru o viață mai bună!”
Parodontologie
Noi avem grija de sanatatea gingiilor si parodontiului tau, cu cea mai noua tehnologie in domeni- AIRFLOW® Prophylaxis Master by EMS , prin tratamentul (GBT)Guided Biofilm Therapy.
Este o boală care afectează dinţii, gingia şi osul înconjurător. Cauza acesteia este reprezentată de anumite bacterii localizate la limita dintre dinte şi gingie. În mod normal, acestea nu creează nicio problemă. Însă, în anumite condiţii (igiena orală defectuoasă, fumat, diabet zaharat, stress accentuat, imunitate scăzută, predispoziţie genetică etc.) rezistenţa organismului este depăşită, bacteriile se înmulţesc şi încep să se infiltreze în jurul dintelui, între gingie şi rădăcina dentară. Aici provoacă distrugerea osului care susţine dinţii, astfel că încet-încet aceştia încep să se mişte.
În consecinţă, elementul declanşator al bolii este reprezentat de bacteriile din gură. Tot aceste bacterii pot duce la formarea de carii, atunci când smalţul dentar este afectat prin consumul de dulciuri sau băuturi acide. Deci, în funcţie de susceptibilitatea organismului, unele persoane fac preponderent carii, iar altele sunt afectate de parodontoză.
Un element fundamental legat de boala parodontală este tartrul („piatra”) care se depune la baza dinţilor. Acesta conţine, printre altele, acele bacterii anterior pomenite şi care duc la distrugerea gingiei şi a osului. În fazele avansate ale bolii, tartrul se depune şi pe suprafaţa rădăcinii dinţilor, sub gingie, făcându-l imposibil de îndepărtat prin mijloace obişnuite.
Factorii implicaţi
Pe lângă o serie de probleme medicale care scad rezistenţa organismului la atacul bacteriilor din gură, există şi factori locali care pot întreţine parodontoza.
Aceştia cresc depozitele de placă bacteriană şi îngreunează igienizarea dinţilor. Dintre aceştia enumerăm:
Anatomia zonei
Pentru a înţelege orice boală în general, trebuie să cunoaştem anumite aspecte despre organul afectat. În cazul nostru, precizăm că:
Parodontoza (prin bacteriile acumulate) atacă gingia, ligamentul parodontal şi osul maxilar. Nivelul gingiei coboară, se descoperă rădăcina dintelui şi treptat-treptat osul maxilar este „mâncat”.
Semnele bolii
Nu apar aceleaşi semne în toate cazurile, dar cele mai frecvente sunt:
Evoluţia bolii
În lipsa tratamentului:
În prezenţa tratamentului:
Depinde de faza în care se începe tratamentul. Dacă pacientul vine tardiv, atunci când toţi dinţii se mişcă, posibilităţile de rezolvare vor fi limitate. În mod normal, prin tratamentele obişnuite, putem opri evoluţia bolii, în prezenţa unei igiene riguroase a dinţilor. Totuşi, sunt situaţii când rezultatele sunt insatisfăcătoare, dar acest lucru se întâmplă mai rar.
Afectarea sănătăţii corpului
După cum s-a explicat deja, această boală are la origine existenţa unei infecţii la nivelul gingiilor, datorată diverselor bacterii. Această infecţie determină uneori o sângerare constantă a gingiilor, fapt echivalent cu prezenţa permanentă a unei răni deschise la nivelul corpului. Bacteriile pot fi înghiţite sau pot să ajungă în plămâni. Astfel apar boli cardiovasculare, infarct miocardic, diabet zaharat, infecţii respiratorii.
În plus, la ora actuală se cunoaşte că:
Toate acestea pentru că, în fapt, avem de-a face cu o infecţie cronică la nivelul corpului uman. În anumite limite ea este tolerată de organism, dar uneori poate da complicaţii grave.
Cum se poate trata ?
Metodele de tratament moderne şi noile biomateriale apărute reuşesc cu succes tratarea parodontozei. Pe de altă parte, nu putem spune că s-a găsit un tratament 100% garantat al acestei boli. În privinţa variantelor de tratament posibile şi a eficienţei acestora, facem câteva consideraţii:
Boala odată aparută, prin metodele actuale putem să-i oprim evoluţia. Într-o anumită măsură, putem chiar reface structura pierdută, dar rezultatele nu sunt garantate.
In 2020 tehnologia si inovatia sunt din nou prezente in clinica DentistPopescu
Pentru ca ne place sa fim PRIMII care implementam Guided Biofilm Therapy (GBT) in Craiova
Ce este GBT?
GBT este noua abordare in profilaxia dentara.
GBT presupune tehnologie noua utilizand AIRFLOW® Prophylaxis Master by EMS Switzerland.
Guided Biofilm Therapy (GBT) – Tratamentul ghidat al placii bacteriene
– o solutie unica pentru preventia cariilor si ingrijire periodontala la adulti, copii, pacienti cu aparate ortodontice, pacienti cu implanturi dentare.
GBT se adreseaza biofilmului dentar care este factorul principal care cauzeaza carii, infectii periodontale si peri-implantita.
GBT se bazeaza pe tehnologii patentate de catre EMS Elvetia. A fost dezvoltat in colaborare cu parodontologi experimentati, specialisti in tratarea cariilor dentare si igienisti dentari.
Noul tratament este unui sistematic, predictibil, cu riscuri minime si prietenos pentru utilizator, adaptabil oricarei cateogorii de varsta si fiecarui pacient in parte.
Guided Biofilm Therapy ce presupune?
Guided Biofilm Therapy constă în protocoale de tratament bazate pe diagnosticul individual al pacientului și evaluarea riscurilor, pentru a obține rezultate optime. Tratamentul este aplicat în cel mai puțin invaziv mod, cu cel mai mare nivel de confort, siguranță și eficiență.
Guided Biofilm Therapy include Instrucțiuni pentru Igienă Orală utilizând periuțele de dinți Philips Sonicare și Airfloss, plus educarea și motivarea pacientului pentru a menține dinții naturali și implanturile pentru o perioadă de timp cât mai lungă posibil. Alăturați-vă Swiss Dental Academy și descoperiți mai multe despre «GBT».
DE CE GBT
„SCHIMBĂ REGULILE JOCULUI”?
Biofilmul dentar este factorul etiologic principal pentru carii, infecții periodontale și peri-implant. Periodontita poate crește riscul bolilor sistemice precum boli cardiovasculare și respiratorii, artrită sau diabet.
Guided Biofilm Therapy (GBT) este cel mai performant concept de igienizare si profilaxie dentara existent in acest moment in lume, dezvoltata de compania elvetiana EMS si care are ca scop pastrarea sanatatii orale a pacientului si oferirea unei stari de bine acestuia.
Durata acestui tratament este de aproximativ 50 de minute, iar pentru un maxim de eficienta specialistii companiei EMS Switzerland recomanda aplicarea protocolului GBT prin parcurgerea a 8 pasi:
DIAGNOSTICARE, prin evaluare clinica a fiecarui caz
EVIDENTIERE, prin prin aplicarea unei soluții colorante, pentru ca placa bacteriana sa fie usor de identificat supra și subgingival.
MOTIVARE, etapa in care medicul stomatolog creste gradul de constientizare al pacientului referitor la igiena dentara si ii ofera sfaturi personalizate referitor la imbunatatirile care pot fi aduse procesului de curatare dentara realizat acasa.
AIRFLOW®, care presupune aplicarea unei pulberi pe bază de bicarbonat de sodiu, Erythritol PLUS, ce îndepărtează placa bacteriană, petele și tartrul incipient supra și subgingival. Medicul stomatolog va indeparta si placa bacteriana prezenta pe gingii, limba si palat.
PERIOFLOW® este etapa in care se îndepărtează placa bacterienă din pungile parodontale, la dintii naturali in pungile adanci, la furcatiile radiculare si la implanturi.
PIEZON®, este etapa in care se indeparteaza orice urma de tartru ramasa sau pentru curatarea in jurul implanturilor si a restaurarilor protetice.
CONTROL, etapa in care medicul face o verificare finala, pentru a vedea daca au mai ramas urme de placa bacteriana si se asigura ca tartrul a fost indepartat complet. Acum este momentul in care, pe un teren perfect curatat, se poate face o diagnosticare a prezentei cariilor si se pot face aplicari cu fluor, daca medicul stomatog considera oportun.
RECALL – „un pacient sanatos este un pacient fericit”. In functie de rezultatul evaluarii riscurilor dentare, medicul stomatolog stabileste frecventa realizarii procedurilor de mentenanta prin igienizare profesionala si programeaza impreuna cu pacientul urmatoarele vizite de control la medicul stomatolog.
Igiena orală regulată, alături de măsurile profesionale țin sub control biofilmul – pentru o sănătate orală și sistemică mai bună. Axelsson și Lindhe au înființat stomatologia preventivă în anii 1970 cu studii și protocoale clinice bazate pe profilaxie în „orele de revenire”.
GBT respectă recomandările Federației Europene de Periodontologie (EFP) cu privire la Îndepărtarea Mecanică Profesională a Tartrului (PMPR) și Instrucțiunile de Igienă Orală (OHI) pentru Îngrijirea la Domiciliu a Federației Europene de Periodontologie (EFP).
„Sănătate periodontală — pentru o viață mai bună!”
Articole populare
Endodonție
15/09/2020Albire dentară profesională Beyond Polus
12/09/2020Inhalosedare
08/09/2020Protetică dentară
08/09/2020Invisalign
08/09/2020Laborator tehnică dentară
26/08/2020Parodontologie
26/08/2020Estetică dentară
25/08/2020Implantologie
25/08/2020Pedodontie
25/08/2020Cuvinte cheie
Instagram