Eustatiu Stoenescu 1B, Craiova 0351447914 dentistpopescu@gmail.com

News Details

  • Home
  • Protetică dentară

Protetică dentară

Ce sunt coroanele dentare?

Coroana dentara este o lucrare protetica ce acopera in totalitate partea vizibila a unui dinte. Pentru ca medicul stomatolog sa le poata fixa pe dinte trebuia ca :

-sa prepare intr-un anumit fel dintele respectiv;

-dintele respectiv sa fie sanatos sau corect tratat si sa nu aiba mobilitate;

-partea vizibila in cavitatea bucala a dintelui sa fie suficient de rezistenta pentru a primii si sustine lucrarea protetica.

Rolul coroanelor dentare

Coroanele dentare au rolul de a restabili functia estetica, masticatorie si fonetica si de cele mai multe ori de a creste rezistenta dintelui pe care il acopera.

Cine este candidat pentru lucrări protetice?

-pacientii care au suferit un traumatism in urma caruia la nivelul dintilor au aparut fracturi, sau in cazul in care un dinte a fost tratat endodontic deoarece in urma acestui tratament rezistenta dintelui scade (dintii cu nervul scos).

-pacientii cu abraziune dentara (dinti uzati, tociti) sau cei care sufera de bruxism (scrisnesc din dinti).

-pacientii ce doresc dinti mai voluminosi , de dimensiuni diferite fata de situatia initiala care sa se integreze armonios ca forma , marime si culoare cu dintii vecini. Refacerea functiei estetice reprezinta pentru multi pacienti unul din motivele principale de prezentare in cabinetul stomatologic.

-pacientii ce prezinta dinti foarte distrusi , unde reconstructia dintelui cu obturatii de compozit ar fi insuficienta.

Tipuri de coroane dentare

Exista mai multe tipuri de coroane dentare care sunt diferite din mai multe puncte de vedere: al materialului folosit, al aspectului estetic obtinut , al procesului de fabricatie.Coroanele dentare pot fi

clasificate in functie de materialul folosit astfel:

Coroanele integral ceramice

Coroanele integral ceramice ofera cea mai buna fizionomie.Neavand suport metalic , coroanele din ceramica confera o estetica superioara , cat si sacrificiul minim de tesuturi dentare sanatoase, de asemenea previne eventuala reactie alergica a pacientilor la metal .Sunt recomandate inreconstituirea dintilor din zona frontala scopul fiind acela de a reda pacientului zambetul mult dorit.

Coroanele metalo-ceramice

sunt formate din doua componente: un schelet metalic acoperit de un strat

de ceramica (portelan) .Suportul metalic este confectionat dintr-un aliaj de metale nenobile crom-nichel.

Acest tip de lucrari protetice ofera atat rezistenta corespunzatoare dintilor laterali, cat si o estetica buna.

Cel mai des se recomanda cororanele metalo-ceramice in reconstituirea premolarilor si molarilor, mai

putin sunt utilizate in zona frontala, deoarece metalul ce serveste ca suport nu permite obtinerea unei

estetici mai naturale.Un dezavantaj al coroanelor metalo-ceramice este aparitia coloratiei gri la nivelul

gingiei datorata corodarii metalului.

Coroanele dentare ceramice pe suport de zirconiu

10516777_652912888117596_441035126559212630_n

Coroanele zirconiu-ceramica au un aspect asemanator cu cel al dintilor naturali.La fel ca si in cazul coroanelo metalo- ceramice , acestea sunt constituite din doua componente: materialul folosit in confectionarea scheletului este oxidul de zirconiu. Ca si proprietati ale zirconiului enumeram: rezistenta extrem de buna, culoarea alba ce ajuta la obtinerea unei estetici de inalta calitate, iar una dintre cele mai importante proprietati ale zirconiului este faptul ca nu corodeaza, fiind tolerat de organism.

Coroanele metalice

Sunt restaurari protetice confectionate din metale nobile sau nenobile. Aceste lucrari protetice sunt folosite in general pentru reconstituirea dintilor din zona laterala, desi din punct de vedere estetic nu reprezinta cea mai fericita alegere. Prepararea dintilor ce urmeaza sa primeasca o coroana metalica este minima , sacrificandu-se o cantitate mica de substanta dentara.

FAŢETE DENTARE (VENEERS)

10534065_658891317519753_2834506180850170215_n

Faţetele ceramice sunt nişte plăcuţe foarte subţiri, executate din porţelan care se aplică pe feţele vizibile ale dinţilor frontali maxilari. Aceste faţete au rolul de a corecta sau de a ascunde diferite vicii de formă sau culoare ale dinţilor pe care sunt aşezate:

– dinţi cu fracturi sau cu fisuri la nivelul smalţului

– dinţi ce prezintă diferite coloraţii ale smalţului, din cauza folosirii incorecte a unor antibiotice, a cantităţii mai mare de fluor în organism,

tratamente dentare incorecte ce au dus la schimbarea culorii smalţului

– malformaţii de formă sau de poziţie a dinţilor

– prezenţa diastemei la nivelul incisivilor centrali (strungăreaţa)